Lideratge essencial

Xavier Plana lideratge essencial

Lideratge essencial

L’essència de cada persona és allò que ens identifica i ens diferencia. Allò que ens fa especials i úniques. És el nostre tret distintiu. La nostra empremta personal. Totes les persones tenim aquesta essència definitòria que té a veure, bàsicament, amb el mestissatge entre les predisposicions genètiques que ens han llegat, els entorns que ens han acollit, les persones que ens han modelat, les relacions que hem construït i les decisions que hem pres.

Aquestes cinc dimensions: genètica, entorn, persones, relacions i decisions, s’entrellacen en una mena de teixit que va configurant els vestits amb que endrecem als diferents personatges de la nostra vida, i així, ben empolainats sortim al carrer de la quotidianitat amb l’esperança d’interactuar amb altres, semblants o diferents, per escriure històries compartides.

Algunes d’aquestes històries, en prosa o en vers, tindran a veure amb qüestions familiars, de lleure, socials, culturals, esportives, cíviques, … i també laborals i professionals. Ben segur que en les professionals hi haurà capítols sencers o escenes puntuals en que haurem de liderar alguna iniciativa o grup. És aquí on podem connectar-nos amb el nostre LIDERATGE ESSENCIAL o bé interpretar un guió escrit per algú altre i fer el trist paper del LIDERATGE FRANKENSTEIN. El lideratge essencial és ser un mateix, una persona real. El lideratge Frankenstein és ser un conglomerat de receptes prototípiques, un monstre fictici.

Us comparteixo algunes reflexions sobre les cinc dimensions que, en la meva opinió, donen entitat a la nostra essència i ens connecten amb el LIDERATGE ESSENCIAL

GENÈTICA: La nostra manera de ser impregna la nostra manera de fer, de manera que jugar a fer veure que som qui no som sempre és una mala idea amb pèssims resultats. El primer acte del LIDERATGE ESSENCIAL és el coneixement d’un mateix i l’acceptació profunda d’aquesta veritat d’arrels biològiques i ramificacions psicològiques. Saber com sóc és la premissa necessària per poder evolucionar en la direcció escollida. Ignorar com sóc és el punt de sortida d’un viatge erràtic que ens durà enlloc.

ENTORN: La realitat particular es construeix sempre en un medi que la condiciona i li atribueix significat. Sense context no hi ha text. El lideratge no és una característica etèria que apareix del no res. El lideratge emergeix, sempre, en unes circumstàncies concretes de les que no pot dissociar-se. El LIDERATGE ESSENCIAL reconeix, compren i parteix d’aquest marc per transformar-lo, si cal, des de dins. Desconèixer la realitat col·lectiva banalitza l’exercici del lideratge i el converteix en un autoritarisme arbitrari.

PERSONES: Les persones ens construïm amb i en l’altre. Som com som per osmosi, perquè aprenem a ser a partir de l’altre. No seriem com som si haguéssim conviscut amb persones diferents amb les que ho hem fet. El LIDERATGE ESSENCIAL és permeable a la influència de l’altre, la filtra i la integra. Creix, col·laborativament, amb l’altre. Sense por. Sense comparació. Sense competició.

RELACIONS: Som nòduls de xarxes relacionals per les que hi circulen motivacions, interessos i voluntats. La connectivitat i la individualitat són dues cares de la mateixa moneda, de manera que és en la relació on actuem els nostres potencials, on es fan verb els substantius que ens defineixen. El LIDERATGE ESSENCIAL és un esport de contacte que es nodreix de les relacions i que alhora s’hi compromet des d’un vinculació afectiva i efectiva. Aïllar-se és empobrir-se.

DECISIONS: Des de la consciència i la responsabilitat de ser actors de la nostra pròpia història, les bifurcacions de la nostra biografia ens interpel·len a prendre decisions que, acumulativament, van explicant el relat de la nostra existència. Les decisions que prenem articulen el fil argumental i determinen els canvis de guió. El LIDERATGE ESSENCIAL assumeix el risc i el repte de decidir, això és de fer-se càrrec d’un mateix, sense excuses ni justificacions. Si nosaltres no decidim, algú decidirà per nosaltres i esdevindrem espectadors privilegiats de la crònica de la nostra vida.

El LIDERATGE ESSENCIAL és basteix des de dins cap enfora, des de l’autenticitat cap a la congruència i l’honestedat. És un lideratge d’amplitud i profunditat en temps de dispersió i incerteses. Un lideratge de valor en temps de volum. Un lideratge de cocció lenta en temps de fast food.

Si el que has llegit t'ha semblat interessant, comparteix-ho!
No hi ha comentaris

Escriu un comentari